Kedves érdeklődő! Oldalunk átköltözött a https://www.olaszsped.hu weboldalra. Rendelését a továbbiakban ott tudja leadni. Köszönjük megértését!

Az élesztő előkészítése

Az élesztő előkészítése Száraz élesztő esetében mindenképpen javallott mivel elképzelhető hogy a cefre cukortartalma olyan magas hogy nem jut elég víz a sejtfalakhoz. Ráadásul így meggyőződhetünk arról, hogy jó élesztőt vettünk, ellenkező esetben ugyanis igen kellemetlen lenne,…
0 Ft
(0 Ft + 27% ÁFA) [0EUR] / db
Jelenleg nem adható le rendelés az áruházban.
Az élesztő előkészítése

Száraz élesztő esetében mindenképpen javallott mivel elképzelhető hogy a cefre cukortartalma olyan magas hogy nem jut elég víz a sejtfalakhoz. Ráadásul így meggyőződhetünk arról, hogy jó élesztőt vettünk, ellenkező esetben ugyanis igen kellemetlen lenne, ha ezen buknánk el a főzetünket. A módszer a következő:

1. Egy fertőtlenített edénybe tegyünk egy pohár 35-40 fokos vizet, tegyünk bele a tasak élesztőt, fedjük le és hagyjuk 15 percig.

2. Tegyünk bele egy kávéskanál extractot vagy cukrot, amit előtte kevés vízben főztünk majd lehűtöttünk.

3. Fedjük le ismét, tegyük meleg helyre és óvjuk a közvetlen napfénytől

4. Kb. fél óra után habozni kezd. Ha nem akkor élesztő halott, ezért jó, ha van nálunk mindig egy tartalék csomag.A folyékony élesztő előnyösebb mint a száraz, mivel sokkal több típus áll rendelkezésünkre, viszont a tasakok kevesebb sejtet tartalmaznak. Ezért egy úgynevezett startert kell készíteni, hogy beindítsuk a sejtosztódást. Egyre népszerűbbek viszont az úgynevezett ready-to-pitch élesztők vagy a 170ml-es smack-pack tasakok (a kicsi 50ml) amelyekhez nem kell starter, egyből a lehűtött cefrére önthetőek (pitching). A starter készítése a főzés előtt 2-4 nappal javasolt, menete a következő:

1. A folyékony élesztőt hűtőben kell tárolni a felhasználásuk megkezdéséig. Két típust különböztethetünk meg, Az egyik, ami tartalmaz nutreineket a másik, ami nem. Pl. a smack-pack az első kategóriába esik ezek úgymond mini-starter – ként funkcionálnak. Tegyük fel, hogy szombaton főzünk. Kedden vegyük ki az élesztőt a hűtőből. A tartalmaz nutrein csomagot pukkancsuk ki, és rázzuk jól fel. Estére tegyük meleg helyre (~ 26C). Néhány elvetemült ilyenkor az élesztővel szokott aludni:). A tasak reggelre felpuffad. Ha az élesztő nem tartalmaz nutrein csomagot, akkor a 2. lépéssel kezdődik a procedúra.

2. Másnap forraljunk fel fél liter vizet és tegyünk hozzá negyed liter száraz extract-ot. Ennek a fajsúlya nagyjából 1.040 lesz, főzzük 10 percig, esetleg adjunk hozzá egy kis komlót. Az utolsó pár percre fedjük le, zárjuk el a tüzet és hagyjuk ülepedni, amíg előkészítjük a következő lépést. Élesztő adalékanyag (lásd az élesztők fejezetben) hozzáadása ilyenkor történhet.

3. A lefolyóba engedjünk hideg vizet és hűtsük le a startert legfeljebb 26C-ra. Öntsük bele egy fertőtlenített üvegedénybe (2 literes körüli). A starter hőmérséklete akkor ideális, ha megegyezik a tervezett erjesztési hőmérséklettel, így az élesztő hozzászokik és nem éri „sokkhatás” ha egy sokkal hidegebb/melegebb cefrébe kerül.

4. Fertőtlenítsük a tasakunkat, vágjuk fel, öntsük a tartalmát az üvegedénybe, majd fedjük azt le. Rázzuk fel a startert, hogy kapjon levegőt, majd tegyük az üvegre a levegőztetőt (airlock). Ha nincs ilyen, akkor valahogy úgy kupakoljuk le, hogy a széndioxid kijöhessen.

5. Csütörtököt írunk. A starter teteje habos vagy már kitisztult és az alján jól látszik a fehér élesztő réteg. Kész a starter, ezt már beleönthetjük a cefrébe, de még 2-3 napig eláll. Ekkor még hozzáadhatunk fél liter extract főzetet, így a teljes folyamatot többször is megismételhetjük így a több élesztő jobb erjedést biztosít


Az általános szabály, hogy minél erősebb sört szeretnénk annál, több élesztőt kell az erjesztő tartályba tenni. Barleywine-hoz és hasonló erős sörökhöz negyed liter folyékony élesztő vagy 4 liter starter biztosítja azt a mennyiségű élesztőt, ami be tudja fejezni a teljes erjesztést mielőtt a növekvő alkoholszint elnyomná őket. Kevésbé erős söröknél (1.050 fajsúly) 1-1.5 liter starter a javasolt. Ha nagy mennyiségű startert öntünk a cefrére, akkor először öntsük le a tetejéről a vizet és csak a sűrű, élesztőkkel teli részt használjuk. Akár előző este a hűtőben is tarthatjuk a startert, így az élesztő teljesen leülepszik az aljára és nem kell a rossz ízű starter sört beletenni a cefrébe.

A starter miután felhabzott 2-3 napig használható. Ez után ismét egy kis extract főzetet kell beletenni, hogy újra aktiváljuk. Fonto

Szállítás

Postai utánvét


Posta csomaggal kapcsolatos információkat e-mailben várjuk! (olaszcsomag@gmail.com) Fenntartó elérhetősége: olasz@t-online.hu Tel: 06209422747

Szállítási díj: 1 990 Ft

Személyes átvétel


Boltunk címe és nyitva tartása : 1163 Budapest Kövirózsa utca 8/C Nyitvatartás: H-P 10től 18ig Szombaton 10től 14ig Bankkártyás fizetésre is van lehetőség !

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Hasonló termékek