Egyszerű sörfőzési leírás

Felszerelés: főzni 1 fazék 20-30 literes (10liter sörhöz 15, 15l-hez 20, 20-25l-hez 25-30l-es), szűrni 1 20-25l-es kanna (nekem 20l-es műanyag vödör van), rá egy csap az aljától kb 1.5-2cm re. Ebben viszont erjeszthetsz is, ha van fedele, és könnyű kipalackozni a csapra húzott tömlő…
0 Ft
(0 Ft + 27% ÁFA) [0EUR] / db
Felszerelés:

főzni 1 fazék 20-30 literes (10liter sörhöz 15, 15l-hez 20, 20-25l-hez 25-30l-es), szűrni 1 20-25l-es kanna (nekem 20l-es műanyag vödör van), rá egy csap az aljától kb 1.5-2cm re. Ebben viszont erjeszthetsz is, ha van fedele, és könnyű kipalackozni a csapra húzott tömlő darabka segítségével.

Szűrésnél kell bele egy szűrő (nekem zsírfröccsenésgátló van) A komlószűréshez 1 tésztaszűrő + 1-2 pelenka, vagy felmosórongy (nekem felmosórongy van, az tisztábbra szűr)

1 hőmérő ami legalább 80c°-ig mér (nekem digitális maghőmérő van)

1 sűrűségmérő 1,000-1,090-ig mérjen legalább, meg hozzá egy mérőhenger (nem muszáj, de nélküle nem fogod tudni sem az induló sem a végső extrakt tartalmat, meg azt sem, hogy mennyi alkohol van benne.

1 fakanál, jód oldat (patikai cucc, jó ha van hozzá fecskendő meg tű is) Ha nem darált a maláta amit veszel akkor kell daráló (nem húsdaráló).

Alapanyagokat eszközöket kapsz az Olasz66 kolléga webáruházában, vagy ha oda is mehetsz érte.

sor.dr.hu a címe

Főzés: a maláta 3szorosa legyen a cefrézővíz (pl: 2,5kg maláta 7,5l víz, ne legyen 50C°-nál melegebb) felteszed melegedni 50-52C° a fehérjepihentetés. Nem muszáj megállni, a mostani maláták elvileg gyárilag oldottak. Én most próbálgatom, hogy hogy lesz jobb a habja a sörnek. Ha pótanyagot is használsz, akkor mindenképpen kell a fehérjepihentetés, legalább fél óra.

Emeld a hőmérsékletet 60-63C°-ra tartsd ezen 1 órát, majd emeld 70-72c°-ra

78 fölé semmiképpen ne menjen! Tartsd 30 percet. Minél gyakrabban kevergesd, hogy a hőmérséklet egyenletes legyen, meg így jobban kioldódik a cukor. Az utolsó pár percben ne keverd, hagyd leülni, és a tiszta léből szívj ki a fecskendővel egy nagyon picit. Pár cseppet cseppents egy fehér csészealjra, vagy csészébe, vagy valami hasonlóra. Tisztítsd ki a fecskendőt, és szívj fel egy hangyányi jódoldatot. ebből cseppents a lé mellé 1 ici-pici cseppet, majd keverd össze őket. Ha kékes fekete lesz, akkor még nem jó, hagyni kell még egy ideig a cefrét (meg persze kevergetni). De általában jó szokott lenni. Ha jó és csak sárgás lesz a színe, akkor lehet szűrni. Átöntöd az egészet a szűrőkannába, amibe persze beletetted a fröccsenésgátlót. Hagyd leülepedni a cuccot. Nyisd meg a csapot, és engedd le a levet addig, amíg zavaros. Ne túl gyorsan, kb 1l/perc. Ha már tisztán folyik akkor öntsd vissza óvatosan az edény fala mellett a zavaros lét, és a tisztát engedd a fazékba (vagy egy edénybe, és azt öntsd a fazékba). Ha már elfogy a lé a törkölyről, akkor kell a máslóvíznek nevezett melegvíz, ami nem lehet melegebb 78C°-nál. Önts rá annyit, hogy ellepje, engedd, hogy kimossa az összes cukrot a cuccból. Jó párszor kell majd ráöntened. Ha a fokoló már 0-át mutat, akkor abbahagyhatod. Az összegyűlt lét tedd fel a tűzre, és kezd el forralni. (Én már a szűrés kezdetén fel szoktam tenni forrni, mert sok idő mire felforr.) Tedd bele a komló egy részét. (felét vagy a harmadát) Ha kezd forrni, tedd bele a másik harmadát, majd kb fél óra múlva a harmadik harmadát. Persze beleteheted akár az egészet egyszerre.

Ha az elején beleteszed az összeset, akkor csak keserű lesz, ha a vége előtt

10-15 perccel, akkor aromás komlós lesz. Kb 1 órát (ne kevesebbet) forrald erősen.

Bugyogjon. Ha kész,tedd bele a kitisztított erjesztő tartályba a tésztaszűrőt, bele a rongyot, és szűrd le. A lét főleg így nyáron hamar le kell hűteni. Én csináltam egy kb 4-5 méteres 15-ös rézcsövet feltekertem spirálra, azt rákötöm a csapra, bele rakom a forró sörlébe, és a hideg víz ahogy átfolyik rajta szépen egy fél óra alatt lehűti a lét. Ha 20-25C°-ra hűlt, beoltom az előtte felfuttatott élesztővel. Ha leerjedt (1-2 hét) palackozom. Minden flakonba 0,5l-enként teszek 3-4g cukrot. Jól összerázom, és hagyom bubisodni. KB 3-4 hét után már nagyon finom.

Persze már 2 hét után meg szoktam kóstolni. :)

Szállítás

Postai utánvét


!!! FIGYELEM !!! Üvegárú esetén a nagy súlyra való tekintettel változhat a postaköltség, illetve 20 kg össztömeg felett is, amennyiben ilyen megrendelést kapunk kiszállítás előtt mindenképpen egyeztetünk önnel !!! FIGYELEM !!! Amennyiben 2kg alatti a teljes megrendelés 1.600 Ft-os díjat számolunk fel a 2.000 Ft helyett. olasz@t-online.hu Tel: 06209422747

Szállítási díj: 2 000 Ft

Személyes átvétel


Boltunk címe és nyitva tartása : 1141 Budapest Vezér utca 50. Nyitvatartás: H-P 10től 18ig ebédidő 12-13ig Szombaton 10től 14ig Bankkártyás fizetés egyenlőre sajnos nem lehetséges, köszönjük megértésüket !

Vásárlói értékelések

Még nem értékelték a terméket! Értékelje Ön elsőként!

Hasonló termékek